Αναβολή Οικόπολις 2020 μικρό

 

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2020

 

Τα Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ επιδιώκουν να συμβάλουν στην προβολή και στην αναγνώριση της έμπρακτης και αυξημένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας των φορέων της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιχειρήσεων, των Επιστημονικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης.

 

Η καθιέρωση των Βραβείων ήταν ουσιαστική και επιβεβαίωσε την ανάγκη στήριξης της Κοινωνικής Συμμετοχής και Προσφοράς στο Περιβάλλον, που αποδεικνύεται μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα δράσης, έρευνας, ενεργειών και επικοινωνίας.

 

Ο θεσμός των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ στοχεύει στη δημιουργία συνθηκών ευγενούς άμιλλας, που θα προάγει την γενικότερη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και επίδειξη κοινωνικής συμμετοχής των επιχειρήσεων, ενώσεων και φορέων στην ανάληψη ή στήριξη δράσεων για το περιβάλλον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παράταση ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2020

21-03-2020

                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2020 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ   Η Οργανωτική Επιτροπή των Βραβείων...

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 12η -Ιούνιος 2016

Στον Ντίνο Μαντικό το Βραβείο για το Έργο Ζωής

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016, στη διάρκεια μιας μαγικής βραδιάς την παραμονή της παγκόσμιας ημέρας που είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον, η τελετή απονομής των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2016, που διοργάνωσε για δωδέκατη συνεχή χρονιά το ECOCITY. 

Στην εκδήλωση, η οποία για πρώτη φορά υλοποιήθηκε εκτός Αττικής, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, καθώς και διακεκριμένοι επιστήμονες, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και πλήθος πολιτών, οι οποίοι απόλαυσαν μια θαυμάσια βραδιά, με επιβλητικό τελετουργικό και άψογη οργάνωση.

Στο συγκρότημα των Πηγών Καλλιθέας στην Ρόδο, η Τελετή ξεκίνησε με την πανέμορφη Μικτή Χορωδία Ρόδου και την Φιλαρμονική Ορχήστρα Ρόδου να εμπλουτίζουν μουσικά τη βραδιά. Η Κατερίνα Λάσπα υποδέχθηκε τους καλεσμένους και κάλεσε τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και εξέφρασε την χαρά του για την φιλοξενία του θεσμού στον νησί. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Φλεβάρης.

Συνολικά απονεμήθηκαν 27 βραβεία και ένας έπαινος, τα οποία συνοδεύθηκαν από το αγαλματίδιο που δημιούργησε ο Ροδίτης γλύπτης και κεραμίστας Κώστας Νεοφύτου.

                           unnamed4

                    unnamed2


Οι βραβευθέντες ανά κατηγορία βράβευσης ήταν :


OIKOΠOΛIΣ 2016- ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ : Ντίνος Μαντικός για το συνολικό του έργο.

                       unnamed1


OIKOΠOΛIΣ 2016 - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ            

ΝΕΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ: Χαρίκλεια Καρακώστα,για την εργασία: «Ολοκληρωμένη μεθοδολογία υποστήριξης αποφάσεων προώθησης μεταφοράς τεχνογνωσίας στο πλαίσιο της Κλιματικής Αλλαγής», Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝIKOY ΕΡΓΟΥ: Καθηγητής Νίκος Μιχαλόπουλος για το συνολικό του έργο. Πανεπιστήμιο Κρήτης,  Διευθυντής  Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


OIKOΠOΛIΣ 2016 - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ           

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ : Βασιλεία-Λυδία Ταμπουρατζή, «Προσδιορισμός Πράσινου Υδατικού Αποτυπώματος με Χρήση Μετεωρολογικών και Δορυφορικών Δεδομένων», Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Επιβλέπουσα: καθηγήτρια Μαρία Π. Παπαδοπούλου.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΡΑ : Δημήτριος Ευαγγελόπουλος, «Συσχέτιση μεταξύ αναπνευστικής λειτουργίας και αναπνευστικών συμπτωμάτων από έκθεση σε όζον σε παιδιά σχολικής ηλικίας : Aνάλυση στο πλαίσιο του προγράμματος Respoze». Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Ιατρικής. Επιβλέπουσα καθηγήτρια : κ. Κατσουγιάννη.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ : Ιωάννης Καρακούνος-Κόσσυβας, «Η επίδραση της βιοκλιματικής ανάπλασης υπαίθριου χώρου στην εξωτερική θερμική άνεση και στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων». Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Επιβλέπουσα Καθηγήτρια κ. Αργυρώ Δημούδη

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ: Αγγελίδου Τατιάνα-Βασιλική, «Σχεδιασμός Ολοκληρωμένου Ποδηλατικού Δικτύου στον Δήμο Θεσσαλονίκης». Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης. Επιβλέπων καθηγητής Απόστολος Παπαγιαννάκης

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Παπαϊωαννίδου Δήμητρα και Σάρδη Χρυσούλα, «How close to being ‘’Green’’ are the Greek universities».Τμήμα Περιβάλλοντος Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Επιβλέπουσα Καθηγήτρια Σκαναβή Κωνσταντίνα.

OIKOΠOΛIΣ 2016 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ 

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ : Λιμενικό Ταμείο Σκύρου, Λιμένας Λιναριάς και Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την εργασία «Σκύρος 2015 - Εκστρατεία Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης στο Λιμένα Λιναριάς».


OIKOΠOΛIΣ 2016 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ    

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ : Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού για το έργο «Γεωχωρικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Εποπτείας».

ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ: Δήμος Πειραιά για τα έργα πρασίνου για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του Δήμου Πειραιά


ΠΕΡΙΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ : Δήμος Ορεστιάδας για την Κατασκευή Βιοκλιματικού Κτηρίου του 8ου Νηπιαγωγείου

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ: Δήμος Αλοννήσου, για το Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και πράξης για την εξαφάνιση της πλαστικής σακούλας  

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ : Δήμος Φαρσάλων, για τις επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε έξι Σχολικές Μονάδες

OIKOΠOΛIΣ 2016 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ                                                             

ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ: Ηλεκτρονικό Περιοδικό «Εύπλοια»

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: Δικτυακός τόπος wastewater.gr

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ: Εκπομπή «Περιβάλλον για όλους» στο Κανάλι 6 της Κύπρου

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ: Εκπομπή «Πολιτισμός και Περιβάλλον» Ελληνική Τηλεόραση 3

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ: Μιχάλης Σταθακόπουλος για το δημοσιογραφικό έργο για το Περιβάλλον


OIKOΠOΛIΣ 2016 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ                                                              
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ : Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών "Ελ. Βενιζέλος" για  το πρόγραμμα παρακολούθησης οικοσυστημάτων. Βιοποικιλότητα και Διαχείριση της Αγριας Ζωής

ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ : Όμιλος Εταιριών ΟΤΕ για την παρακολούθηση και μείωση εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ: Μελισσα Κίκιζας ΑΕ για Ακαδημία Σίτου για την εκπαίδευση και ανάπτυξη νέων επαγγελματιών αγροτών

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ: OK Αnytime Market ΑΕ για Δημόσιες Τοιχογραφίες, Πάμε Θάλασσα – Πάμε Πειραιά

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ: Ecoelastica για την έρευνα σχετικά ,με τα μεταχειρισμένα ελαστικά που θα χρησιμοποιούνται στη τσιμεντοβιομηχανία ως εναλλακτική πηγή ενέργειας

ΧΟΡΗΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ : Unilever-Αλτις για το πρόγραμμα διάσωσης υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων


ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2016 - ΕΠΑΙΝΟΣ

Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου, για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και πράξεις σε εθελοντική βάση


Την Τελετή συντόνισε και παρουσίασε για ακόμη μια χρονιά η Κατερίνα Λάσπα ενώ την πλαισίωσε μουσικά η Μικτή Χορωδία Ρόδου και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Ρόδου 

Η πανέμορφη τελετή απονομής στην Ρόδο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία υπό τον συντονισμό και την επιμέλεια του έμπειρου σκηνοθέτη Νίκου Κροντηρά.

                    unnamed3


Την Φιλοξενία της Εκδήλωσης στην Ρόδο ανέλαβε ο Δήμος Ρόδου και η ΔΕΡΜ ΑΕ. 

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στήριξε την εκδήλωση, στην οποία συνεργάσθηκε και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν οι τα περιοδικά Auto Τρίτη, Πράσινο, ECOTEC και Re:CSR, ο δικτυακός τόπος csrnews.gr, η εφημερίδα ΡΟΔΙΑΚΗ και το Τυπογραφείο. Αρωγοί ήταν οι ΕΥΔΑΠ και Συνεργώ.


Το Βραβείο για το Έργο Ζωής απένειμε ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος 
στην ιδρύτρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κεφαλονιάς

OIKOPOLIS 2015 NIKITES

Οι νικητές των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015 μαζί με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής των Βραβείων, στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 11η –ΙΟΥΝΙΟΣ 2015

Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η τελετή απονομής των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015, που διοργάνωσε για ενδέκατη συνεχή χρονιά το ECOCITY.

Στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στην Αθήνα, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, απηύθυνε χαιρετισμό και εξέφρασε την εκτίμησή του για τον θεσμό των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, σε μια γιορτή που ήταν αφιερωμένη στο έργο για την προστασία του Περιβάλλοντος και την οποία παρακολούθησαν διακεκριμένοι επιστήμονες, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλη των παραγωγικών φορέων της χώρας, καθώς και πολυάριθμοι φίλοι και μέλη του ECOCITY.

Συνολικά απονεμήθηκαν 23 βραβεία και ένας έπαινος, που συνοδεύθηκαν από το φετινό αγαλματίδιο «Σπόρος», που συμβολίζει την αναγέννηση και την ελπίδα που φέρνει η νέα γενιά, ενώ τονίζει το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην ελεύθερη καλλιέργεια.

Οι φετινοί βραβευθέντες ανά κατηγορία βράβευσης είναι:

OIKOΠOΛIΣ 2015- ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ
ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Ευτυχία-Νίκη Ευθυμιάτου-Κατσούνη για το συνολικό της έργο.

OIKOPOLIS 2015 ERGO ZOIS APO ARISTERA TSIRONIS - KAMARI -KATSOUNI

Ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος κος Γιάννης Τσιρώνης παραδίδει το Βραβείο για το Έργο Ζωής στην κα Ευθυμιάτου-Κατσούνη 

OIKOΠOΛIΣ 2015 - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ: Αγγελική Μπίρμπα, για την εργασία: «Ανάπτυξη μη θερμικών τεχνολογιών για την απολύμανση τροφίμων έτοιμων προς κατανάλωση», Μονάδα Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ιατρική Σχολή.
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Εργαστήριο Λιμενικών Έργων, Κ.Ι. Μουτζούρης, Καθηγητής ΕΜΠ, για το έργο «Σχηματισμός Κυματοθραύστη με αναβαθμό».
ΜΕΛΕΤΗΣ ή ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ: Καθηγητής Ματθαίος Σανταμούρης για το συνολικό του έργο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τμήμα Φυσικής - Τομέας Φυσικής Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας.

OIKOPOLIS EPISTIMIS 2015 APO ARISTERA LASPA ASIMAKOPOULOS SANTAMOURISΟ Καθηγητής κος Δημοσθένης Ασημακόπουλος παραδίδει το Βραβείο Μελέτης/'Ερευνας Επιστήμονα στον Καθηγητή κο Ματθαίο Σανταμούρη OIKOΠOΛIΣ 2015 - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ (προπτυχιακή): Κλεοπάτρα Τζίμα, «Διαχείριση Κινδύνου Πλημμύρας με Σκοπό την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή Μέσω Υδραυλικών Μεθόδων και Τεχνολογιών GIS», Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Επιβλέπουσα: καθηγήτρια Μαρία Π. Παπαδοπούλου.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ (μεταπτυχιακή): Λαγιόπουλος Ιωάννης, «Εργαστηριακή μελέτη επεξεργασίας ρυπασμένου με εξασθενές χρώμιο νερού», Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Επιβλέπων: Επίκουρος καθηγητής Δ. Δερματάς.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Στεφανία Μπανάκα, «Πολυκριτηριακή αξιολόγηση εργαλείων πολιτικής προώθησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ενεργειακής Αποδοτικότητας στον κτηριακό τομέα στην Ελλάδα», Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών & Πανεπιστήμιο Πειραιά Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας. Επιβλέπων: Καθηγητής Αλέξανδρος Φλάμος.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ: Αθηνά Τσολάκη, «Ανάλυση προτιμήσεων για τη χρήση συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Αθήνα», Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής. Επιβλέπων: Καθηγητής Γιώργος Γιάννης.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Ρεβέκκα Σολομώντος, «Κλιματική Αλλαγή και Περιφερειακές Στρατηγικές Προσαρμογής: Η περίπτωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης. Επιβλέπουσα: Καθηγήτρια Θωίδου Δέσποινα.

OIKOΠOΛIΣ 2015 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΚΑΤΕΚ ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Κατερίνης για το έργο «Θέρμανση από τον Ήλιο».
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΤΕΜΕΣ ΑΕ - Φορέας Διαχείρισης Costa Navarino - Navarino Environmental Observatory (NEO) για το έργο Μελέτη της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ: Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) για την εκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας σε ξενοδοχειακές μονάδες μελών και μη.

OIKOΠOΛIΣ 2015 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ: Δήμος Πέλλας για το έργο «Αλλάζω εγώ-αλλάζει ο τόπος μου».
ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ: Δήμος Ορεστιάδας για την ανάπλαση της πλατείας και του εμπορικού κέντρου της πόλης.
ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ: Δήμος Αχαρνών, για το Επιδαπέδιο παιχνίδι "Οι πλανητοφύλακες".

OIKOΠOΛIΣ 2015 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΜΕ
ΕΙΔΙΚΟΥ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ: Natura NRG, εφημερίδα free press.
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: Δικτυακός τόπος http://www.ecozen.gr
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ: Εκπομπή «Νόστιμη Γη», του δημοσιογράφου Βασίλη Καλλίδη στον Alpha.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ: Σιαμέλης Κώστας για το συνολικό του έργο.

OIKOΠOΛIΣ 2015 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: ΜΕΓΑ Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής Α.Ε. για το πρόγραμμα «Διαχείρηση στερεών αποβλήτων -Διαχωρισμός στερεών Αποβλήτων από απορροές μηχανών».
ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΒΑΤ (British American Tobacco Hellas) για την επαναληπτικότητα και τον εμπλουτισμό του ετήσιου προγράμματος για το περιβάλλον «ΩΠΑ! ΓΟΠΑ».
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ: SUNLIGHT Recycling ΑΕ για την πιο σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου της Ευρώπης, στην Κομοτηνή.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ: ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ για το πρόγραμμα μείωσης τηε κατανάλωσης νερού «Κάθε σταγόνα μετράει».

Έπαινος: Μαθητές της Α' Λυκείου του Γενικού Επαγγελματικού Λυκείου Γουβών Ηρακλείου Κρήτης, για το έργο Junior energy inspectors in action Ενεργειακοί επιθεωρητές Junior σε δράση.

Τους βραβευμένους και τα έργα τους παρουσίασε για ακόμη μια χρονιά η Κατερίνα Λάσπα ενώ την τελετή πλαισίωσε μουσικά η Καλλιτεχνική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Πολύμνια» με δύο μαγικές φωνές (soprano, mezzosoprano) και συνοδεία πιάνου. Όλη η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία υπό τον συντονισμό και την επιμέλεια του έμπειρου σκηνοθέτη Νίκου Κροντηρά.

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν οι ΕΡΤ, οι Εφημερίδες Χρηματιστήριο και Εφημερίδα των Συντακτών, τα περιοδικά Auto Τρίτη και Re:CSR, καθώς και οι δικτυακοί τόποι Prasinizo.gr, Oloi gia Olous, NewsBomb, ΣοφοκλέουςIn. Αρωγοί ήταν οι εταιρίες Τιτάν και Action Global Communications.

Η Επιτροπή Οργάνωσης του ECOCITY, ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν και φέτος στη διοργάνωση των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ στηρίζοντας με την εθελοντική τους δράση για μια ακόμη χρονιά τη μεγάλη προσπάθεια για την προαγωγή της περιβαλλοντικής ευαισθησίας στη χώρα μας.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επισκεφθούν τους διαδικτυακούς τόπους www.oikopolisawards.gr και www.ecocity.gr ή να καλέσουν στο τηλέφωνο 210-6196757.

Αθήνα, 7 Ιουνίου 2015

Λίγα λόγια για τη γυναίκα που έλαβε το ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015 για Έργο Ζωής Δρ Ευτυχία-Νίκη Ευθυμιάτου-Κατσούνη 

Η κυρία Ε.-Ν. Ευθυμιάτου-Κατσούνη απεφοίτησε από το Ιστορικό – Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών το 1964 και μέχρι το 1992 εργάσθηκε ως Φιλόλογος στην Ιδιωτική και Δημόσια Εκπαίδευση.

Το 1992 παραιτήθηκε και έκτοτε ιδιωτεύει.

Ο λόγος της παραίτησής της ήταν η έφεσή της προς την Φυσιογνωσία, οπότε αφιερώθηκε αποκλειστικώς στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ένα από τα κυριότερα επιτεύγματα της είναι η ίδρυση και ο εμπλουτισμός του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κεφαλονιάς και Ιθάκης (Μ.Φ.Ι.Κ.-Ι.), με σημαντικότατα εκθέματα πετρωμάτων, φυτών, ζώων (κοχυλιών – πεταλούδων – ερπετών κ.λπ.), τα περισσότερα εκ των οποίων είναι συλλογές της ιδίας!

Η ακατανίκητη έφεση της προς τις φυσιογνωστικές επιστήμες της έδωσε την αξιοθαύμαστη δύναμη να αποκτήσει και την αντίστοιχη επιστημονική κατάρτιση. Έτσι, το 2006 έλαβε με τον βαθμό άριστα τo Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Master) με τίτλο “Συμβολή στην έρευνα της Βιοποικιλότητας Κεφαλονιάς & Ιθάκης (Ιόνιοι Νήσοι), του Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο “Αειφορική Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών” των Πανεπιστημίων: Ιωαννίνων (Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων), Πατρών (Τμήμα Βιολογίας) και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Βιολογίας).

Έλαβε το Διδακτορικό της Δίπλωμα το 2012 με τίτλο: “Οι ανθρώπινες επιδράσεις στην εξελικτική πορεία της χλωρίδας και της βλάστησης της Κεφαλονιάς από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα: μελέτη για την περιβαλλοντική εκπαίδευση”, από την Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η λαμπρή και αποτελεσματική ενασχόλησή της με τη χλωρίδα και τη βλάστηση της Κεφαλονιάς, από τους ομηρικούς χρόνους μέχρι σήμερα, είναι ένα γνωστικό αντικείμενο, του οποίου η διαρκής και επίμονη μελέτη της κατηύθυνε την ίδρυση του Μουσείου.

Με αγάπη ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τους ορεινούς χώρους του νησιού τον Αίνο με την οροσειρά του, με το ελατόδασος, με την περίφημη μαύρη Κεφαλληνιακή Ελάτη και τα τόσα άλλα είδη φυτών.

Παράλληλα η εμπλοκή της και η παρουσία της στην εκπαίδευση για τα περιβαλλοντικά θέματα πρόσφερε ορίζοντες καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης στην περιοχή της. 

OIKOPOLIS 2013 VRAVEVMENOI

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 9η - ΙΟΥΝΙΟΣ 2013

Η απονομή των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου, στο ΘΕΑΤΡΟΝ του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, μεταδίδοντας με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2013 .

Η αυλαία της βραδιάς άνοιξε με την ερμηνεία της μεσόφωνου Ινές Ζήκου, και του χορευτή Στέλιου Κατωπόδη, για να ακολουθήσει ένας πρωτότυπος τηλε-διάλογος της Κατερίνας Λάσπα, ως εισαγωγή στη Τελετή, όπως την σκηνοθέτησε Νίκος Β. Κροντηράς που με έμπνευση δημιούργησε την εικόνα αλλά και κάθε οπτική αναφορά που αναδεικνύει τις αξίες των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, με επίκεντρο τους βραβευόμενους και τις δράσεις τους για τις οποίες διακρίθηκαν.

Τα φετινά βραβεία που απονεμήθηκαν σε έργα, δράσεις και ενέργειες που ολοκληρώθηκαν ή υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, έλαβαν:

OIKOΠOΛIΣ 2013 ΓΙΑ ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φοίτος Δημήτρης και Γωγώ Καμάρη-Φοίτου
για την αφοσίωσή τους στην βοτανολογία και την επιστημονική τεκμηρίωση της γενετικής ποικιλότητας της Ελληνικής Χλωρίδας

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ,
«Σχεδιασμός, Ανάπτυξη και Βελτιστοποίηση Υβριδικής Μονάδας Ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Τεχνολογιών Υδρογόνου» των Π. Ζέρβα, Ηλ. Σαρίμβεη, Γ. Παλυβού και Ν. Μαρκάτου

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΕΡΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ
Γιώργος Γιαννής,
Συγκοινωνιολόγος ,Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ για την επιστημονική και διεθνή του δραστηριότητα συνολικά

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ
Κωνσταντίνα Κατσάνου,
Διδάκτωρ Τμήματος Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, "Περιβαλλοντική Υδρογεωλογική Ερευνα της Λεκάνης του Λούρου Ποταμού»

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΡΑ
Παναγιώτα Νικολάου,
Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Χημείας, Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών, "Χημική Σύσταση Αιωρούμενων Σωματιδίων στην Κύπρο", επιβλέπων Καθηγητής Νικόλαος Μιχαλόπουλος

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
Προπτυχιακή εργασία,
Τέττας Κωνσταντίνος,
ΕΜΠ, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Τομέας Υδατικών Πόρων Υδραυλικών & Θαλάσσιων Εργων , ''Γηγενής Παρουσία Χρωμίου στα Υπόγεια Νερά της χώρας, με Εμφαση στη Λεκάνη του Ποταμού Ασωπού'', επιβλέπων Επίκουρος Καθηγητής Δημήτριος Δερματάς.

Μεταπτυχιακή εργασία,
Αγγελίτσα Βαρβάρα,
ΕΜΠ, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών, Εργαστήριο Τεχν.Γεωλογίας & Υδρογεωλογίας, Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, «Διερεύνηση Εδαφικών Υποχωρήσεων λόγω Υπεραντλήσεων Υπόγειων Νερών στον Δήμο Αμυνταίου, επιβλέπων Αν. Καθηγητής Δημήτρης Ρόζος

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ
Μαρία Αγγελίδου και Ειρήνη Φαραντάτου,
ΕΜΠ, Σχολή Αρχιτεκτόνων, Τομέας Συνθέσεων Τεχνολογικής Αιχμής, «Πείραμα Πολυκατοίκησης – Καλλιεργώντας το Αστικό Κέλυφος», επιβλέπων Καθηγητής Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
Μάρκος Κλαδευτήρας,
ΕΜΠ, Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, "Εκτίμηση Επιπτώσεων της Παραβατικότητας στη Στάθμευση με Χρήση Προσομοίωσης", επιβλέπων Επίκουρος Καθηγητής Κωνσταντίνος Αντωνίου

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ & ΦΟΡΕΩΝ

ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ για την πρωτοβουλία ReThinkAthens

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
για την επιλογή & συστηματική εφαρμογή τεσσάρων περιβαλλοντικών αξόνων δράσης

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΑΙΩΝ
για τη μελέτη Περιβαλλοντικής Παρέμβασης Ευρύτερης Περιοχής Παλαιών Φυλακών – Σύνδεση με Ποταμό Ληθαίο

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
για τους Δημοτικούς Λαχανόκηπους

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ
για το Βιοκλιματικό Σχολείο Καρέα

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
INTERAMERICAN
για την πρωτοβουλία συμμετοχής ως ιδρυτικού μέλους στις “Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση” της UNEPFI

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
COCOMAT A.E.
για τη μετακίνηση και μεταφορά με ποδήλατο

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ
ΔΕΠΑ Α.Ε.
Αεριοκίνηση, η κίνηση των οχημάτων με φυσικό αέριο και τα περιβαλλοντικά οφέλη.

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.
για το «Πράσινο Καραβάνι: H δύναμη της Αειφόρου Συνέργειας»

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΚΟΡΡΕΣ Α.Ε.
για τη συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερυνών στην έρευνα για την Μαύρη Πεύκη

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
«CSR REVIEW»
του Εκδοτικού ΟργανισμούDIRECTION ΑΕ, για τη συνεχή εκδοτική παρουσία αφιερωμένη στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και την Πράσινη Οικονομία
ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ
www.naturanrg.gr
για την πληρότητα και δημιουργικότητα στη διαδικτυακή ενημέρωση

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ
«Χωρίς Αυτοκίνητο» της ΕΤ3

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ
«Φωνή της Ελλάδας» Διεθνών Εκπομπών ΕΡΑ

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΕΝΘΕΤΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
«Οικολογικά Ροδιακά»
για την εβδομαδιαία συστηματική έκδοση της ΡΟΔΙΑΚΗΣ

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Γιάννης Καλλίτσης
για τις «Οικολογικές Σελίδες» της Φωνής της Ελλάδας ΕΡΑ

OIKOPOLIS 2014 nikites

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 10η –ΙΟΥΝΙΟΣ 2014

Η επετειακή τελετή απονομής των βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2014, που έκλεισαν δέκα ολόκληρα χρόνια συνεχούς στήριξης και αναγνώρισης των δράσεων για το περιβάλλον, πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014. Την τελετή επιμελήθηκε σκηνοθετικά ο Νίκος Κροντηράς ενώ η πολυβραβευμένη χορωδία Ambitus, του Λεόντειου Λυκείου Νέας Σμύρνης, χάρισε σε όλους υπέροχες μελωδικές στιγμές υπό τη διεύθυνση της διακεκριμένης μαέστρου Κατερίνας Βασιλικού.

Οι βραβευθέντες του 2014 ανά τομέα και κατηγορία βράβευσης είναι:

ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2014

ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Θεοδόσης Τάσιος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ για το συνολικό του έργο.

OIKOΠOΛIΣ 2014 - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ: Δρ.  Καζάκης Νεράτζης για τηΔιδακτορική Διατριβή: «Εκτίμηση της διακινδύνευσης της εξωτερικής ρύπανσης υπογείων νερών: Εφαρμογή στη λεκάνη του Ανθεμούντα», Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Τμήμα Γεωλογίας - Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας - Επιβλέπων: Επικ. Καθηγητής Κωνσταντίνος Βουδούρης.

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ:     Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης - Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, για το έργο «Διαδικτυακές εφαρμογές ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κοινού και υποστήριξης περιβαλλοντικών δράσεων».

ΜΕΛΕΤΗΣ ή ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ: Καθηγητής Δημοσθένης Ασημακόπουλος για το συνολικό του έργο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τμήμα Φυσικής - Τομέας Φυσικής Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας.

OIKOΠOΛIΣ 2014 - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ (προπτυχιακή): Χαρχούση Δέσποινα, «Συγκριτική Αξιολόγηση Μεθοδολογιών Υπολογισμού Υδατικού Αποτυπώματος - Εφαρμογή στον Κάμπο Χανίων», Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών - Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος - Επιβλέπουσα: Επίκουρη καθηγήτρια Β. Τσουκαλά.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ (μεταπτυχιακή): Βασιλείου Έλενα, «Διερεύνηση της παρουσίας μετάλλων και ιδιαίτερα χρωμίου στα υπόγεια νερά των οφιολιθικών μαζών και των χαλαρών σχηματισμών της Κεντρικής Εύβοιας», Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Σχολή Αγροτικής Παραγωγής, Υποδομών και Περιβάλλοντος - Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, Εργαστήριο Ορυκτολογίας και Γεωλογίας - Επιβλέπων: Καθηγητής Υδρογεωλογίας Γεώργιος Σταμάτης.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ: Κατεργιανάκη Ευγενία,  Μουσταφατζή Βασιλική, Τζιράλη Αννα-Μαρία, «Γειτονιά στο Ηράκλειο: Εξισορρόπηση συνθετικών και οικολογικών αρχών», Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών - Επιβλέποντες: Καθηγήτρια Μαργαρίτα-Ειρήνη Γραφάκου και Επίκουρη Καθηγήτρια Ελένη Αλεξάνδρου.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤON AEΡΑ: Αθανασιάδης Απόστολος, «Ανάπτυξη λογισμικού για τον υπολογισμό της αθροιστικής έκθεσης σε ρύπους αστικών περιοχών», Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών - Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής - Επιβλέποντες: Καθηγητής Νίκος Μουσιόπουλος & Δρ. Χρίστος Βλαχοκώστας.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Γιώργος Τσεκούρας, «Στοχαστική ανάλυση και προσομοίωση υδρομετεωρολογικών διεργασιών σχετικών με την αιολική και ηλιακή ενέργεια», Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών - Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος - Επιβλέπων: Καθηγητής Δ. Κουτσογιάννης.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ: Μικέλα Ντετσάβες, Εγγελική Γιαννουλάτου-Δεστούνη, Μαρία Κουτσούκου, «RAILSCAPES - Ακολουθώντας τις ράγες στο τοπίο», Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών - Επιβλέποντες: Καθηγήτρια Μπαμπάλου-Νουκάκη Μπούκη,     Δρ. Κώστας Καραδήμας.


OIKOΠOΛIΣ 2014 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ: Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών & Ελαίας Χανίων -Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ για το έργο «Estimation of desertification riskin cultivated land in W. Crete».  

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ: Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) - Μουσείο Γουλανδρή για την ταινία ''Το ταξίδι του σπόρου'' για την αποκατάσταση των δασών της μαύρης πεύκης.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ: Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών - Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ για το έργο «Ανόρθωση Διαταραγμένων Οικοσυστημάτων (ΔΕΗ ΑΕ)».  


OIKOΠOΛIΣ 2014 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ   

ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ:    Δήμος Θεσσαλονίκης για το έργο «Υλοποίηση Μελέτης Ανάπλασης Παραλιακού Μετώπου».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ:Δήμος Χερσονήσου για το Πρόγραμμα «Πληρώνω όσο πετάω».


OIKOΠOΛIΣ 2014 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΜΕ                                                      

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ:«Green Focus» του ALPHA 96.5 Θεσ/κης ALPHA 96.5 Θεσ/κης. Ραδιοφωνικός παραγωγός & παρουσιαστής: Νίκος Αβουκάτος.

ΕΙΔΙΚΟΥ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ:    Ελληνικό Πανόραμα, διμηνιαίο περιοδικό περιηγητικού-ταξιδιωτικού χαρακτήρα απάτητων περιοχών.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: Δικτυακός τόπος  http://www.back-to-nature.gr

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ: Περιοδικό «ΠΡΑΣΙΝΟ Σπίτι και Κτίριο».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ: Στήλη «Ecovoice» της Βασιλικής Γραμματικογιάννη στην εφημερίδα AthensVoice σε έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση.    

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ: Εκπομπή «Επι-Μένουμε Ελλάδα», των δημοσιογράφων Μακεδονία Κουτσουμπέλη και Χάρη Πορέτση στη ΝΕΡΙΤ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ: Λούλη Σταυρογιάννη από την Εφημερίδα ''Αυγή'' για το συνολικό της έργο.


OIKOΠOΛIΣ 2014 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ                                                 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: SUPER MARKET XAPA – ΧΙΟΣ για το πρόγραμμα «Με χαρά και οικολογικά»: ένταξη της ανακύκλωσης μέσα στην επιχείρηση  με την ενσωμάτωση των διαδικασιών στις καθημερινές μας δραστηριότητες, παροχή δυνατότητας ανακύκλωσης στους καταναλωτές, ενημέρωση αυτών και προώθηση οικολογικών συνηθειών.

ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: SUPER MARKET ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ για το πρόγραμμα «Ανταποδοτική Ανακύκλωση».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ: JET OIL για το «Πράσινο Πρατήριο», Άγιος Στέφανος Αττικής (πιλοτική λειτουργία).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ: ΚΟΡΠΗ - Nestle Waters Hellas για το Φεστιβάλ Φροντίδας Νερού στη Βόνιτσα.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ (WWF - ΙΝΑΛΕ)για την υποστήριξη του έργου «Βελτίωση βιωσιμότητας στόλου (2011) και αλιευμάτων (σαρδέλα και γαύρος) (2013)».

ΧΟΡΗΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ: LIDL (Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης) για τη χορηγία του έργου «Καθαρισμός Θερμαϊκού από επιπλέοντα αντικείμενα και κηλίδες».

ΕΠΑΙΝΟΙ

Έπαινος 1ος: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, για το έργο Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Έπαινος 2ος: Παιδικός Σταθμός και Νηπιαγωγείο ''Τα καινούρια μπαλόνια'', για την εδώ και μια 20ετία περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση νηπίων.

Έπαινος 3ος: Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, για τη Δράση ''Athens Garden Festival''.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1η - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2005


Το ξεκίνημα του Θεσμου των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο "Άγγελος Γουλανδρής" του Περιβαλλοντικού Κέντρου ΓΑΙΑ, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά.
Αριστες περιβαλλοντικές δράσεις Επιχειρήσεων, Οργανισμών, Συλλογικών Οργάνων, Κρατικών Υπηρεσιών, Επιστημονικών Ιδρυμάτων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, βραβεύτηκαν από το νέο θεσμό "ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2005". Το αγαλματίδιο "Βιοφόρμα-δέντρο" φιλοτέχνησε ο Γιάννης Κουτρούλης, που με το έργο του προσπάθησε επεμβαίνοντας πάνω στα υλικά, να αποδώσει αισθητικά αποτελέσματα παρόμοια με αυτά της φύσης. Από την πρώτη χρονιά των Βραβείων αποφασίστηκε κάθε αγαλματίδιο να αποτελεί μοναδικό χειροποίητο κομμάτι από τα φυσικά υλικά, γυαλί, ξύλο και σίδερο. Τα Βραβεία έλαβαν :


ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2005 - ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2005 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εργαστήριο Τεχνολογίας Ελέγχου και Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Εργασία :  Έρευνα Ανάπτυξης και Εφαρμογής Τεχνολογιών Ελέγχου και Απομάκρυνσης Τοξικών Ουσιών από το Περιβάλλον.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2005 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής  του Πανεπιστημίου Αθηνών
Εργασία : Ερευνητικό Πρόγραμμα APHEA που αφορά τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την δημόσια υγεία.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2005 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Εργασία :  Έρευνα "Πετρελαιοκίνηση, Ασφαλής Κίνηση ή Λανθασμένη Εκτίμηση".


ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2005 - ΤΟΜΕΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2005 ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού
Υποστήριξη και διεθνοποίηση  της πρωτοβουλίας ΦΑΕΘΩΝ.
Για την υλοποίηση του Προγράμματος συνέπραξε το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων  Οχημάτων.


ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2005 - ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2005 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Δήμος Αγίας Παρασκευής
Ενέργεια : Διήμερο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, που οργάνωσε στις 5 και 6 Ιουνίου του 2004 στην κεντρική πλατεία του Δήμου.
Στη δράση συνέπραξαν 8 μη κερδοσκοπικοί φορείς όπως η WWF, η ΔΡΑΣΕ η ΠΑΚΟΕ, το Κέντρο Περίθαλψης άγριων ζώων και άλλοι.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2005 ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
Δήμος Ρέντη
Ενέργεια : Υιοθέτηση ενός πρωτότυπου στεγάστρου στάσης λεωφορείων, την βιολογική κηποτεχνία καθώς και την βιολογική καταπολέμηση - χωρίς φάρμακα- των ασθενειών των δέντρων στην περιοχή του.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2005 ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ
Δήμος Τρικκαίων
Ενέργεια : Πρόγραμμα αναπλάσεων κοινοχρήστων χώρων και αποκατάστασης ιστορικών μνημείων που αναδεικνύει την φυσιογνωμία της πόλης και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Το έργο πραγματοποιήθηκε με την στήριξη της Περιφέρειας της Θεσσαλίας.


ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2005 - ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2005 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
ΟΙΚΟ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, για την πολύχρονη προσπάθεια ενημέρωσης στον τομέα του περιβάλλοντος.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2005 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Στην Δημοσιογράφο κυρία Μάχη Τράτσα του ΒΗΜΑΤΟΣ.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2005 ΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ
Στην ιστοσελίδα http://nature.ert.gr της ΕΡΤ.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2005 ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Στο διμηνιαίο περιοδικό ΒΙΟΡΑΜΑ


ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2005 - ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2005 ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ενέργεια : Σύστημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης των άδειων μεταλλικών, πλαστικών και γυάλινων συσκευασιών  καθώς και χαρτιού και χαρτονιού, που εφαρμόζει συστηματικά  στην αλυσίδα των καταστημάτων της.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2005 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ
CYCLON Α.Ε.
Ενέργεια : Πρωτοβουλία στην ίδρυση και λειτουργία της μη κερδοσκοπικής  ΕΛ.ΤΕ.ΠΕ. (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ) για το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων λιπαντικών ελαίων. Την δράση αυτή στήριξε το ΥΠΕΧΩΔΕ.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2005 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ
Ενέργεια : Καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού  για την ανακύκλωση των καταναλωτικών μπαταριών στα πλαίσια του προγράμματος DIASBAT, στο οποίο συνεργάστηκαν 7 φορείς μεταξύ των οποίων ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το ΙΓΜΕ, το σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Newsletter

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να ενημερώνεστε για τα νέα και τις εξελίξεις των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ παρακαλούμε να συμπληρώσετε παρακάτω την φόρμα.