Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παράταση ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2020

21-03-2020

                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2020 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ   Η Οργανωτική Επιτροπή των Βραβείων...


Το Βραβείο για το Έργο Ζωής απένειμε ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος 
στην ιδρύτρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κεφαλονιάς

OIKOPOLIS 2015 NIKITES

Οι νικητές των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015 μαζί με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής των Βραβείων, στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 11η –ΙΟΥΝΙΟΣ 2015

Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η τελετή απονομής των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015, που διοργάνωσε για ενδέκατη συνεχή χρονιά το ECOCITY.

Στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στην Αθήνα, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, απηύθυνε χαιρετισμό και εξέφρασε την εκτίμησή του για τον θεσμό των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, σε μια γιορτή που ήταν αφιερωμένη στο έργο για την προστασία του Περιβάλλοντος και την οποία παρακολούθησαν διακεκριμένοι επιστήμονες, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλη των παραγωγικών φορέων της χώρας, καθώς και πολυάριθμοι φίλοι και μέλη του ECOCITY.

Συνολικά απονεμήθηκαν 23 βραβεία και ένας έπαινος, που συνοδεύθηκαν από το φετινό αγαλματίδιο «Σπόρος», που συμβολίζει την αναγέννηση και την ελπίδα που φέρνει η νέα γενιά, ενώ τονίζει το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην ελεύθερη καλλιέργεια.

Οι φετινοί βραβευθέντες ανά κατηγορία βράβευσης είναι:

OIKOΠOΛIΣ 2015- ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ
ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Ευτυχία-Νίκη Ευθυμιάτου-Κατσούνη για το συνολικό της έργο.

OIKOPOLIS 2015 ERGO ZOIS APO ARISTERA TSIRONIS - KAMARI -KATSOUNI

Ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος κος Γιάννης Τσιρώνης παραδίδει το Βραβείο για το Έργο Ζωής στην κα Ευθυμιάτου-Κατσούνη 

OIKOΠOΛIΣ 2015 - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ: Αγγελική Μπίρμπα, για την εργασία: «Ανάπτυξη μη θερμικών τεχνολογιών για την απολύμανση τροφίμων έτοιμων προς κατανάλωση», Μονάδα Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ιατρική Σχολή.
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Εργαστήριο Λιμενικών Έργων, Κ.Ι. Μουτζούρης, Καθηγητής ΕΜΠ, για το έργο «Σχηματισμός Κυματοθραύστη με αναβαθμό».
ΜΕΛΕΤΗΣ ή ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ: Καθηγητής Ματθαίος Σανταμούρης για το συνολικό του έργο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τμήμα Φυσικής - Τομέας Φυσικής Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας.

OIKOPOLIS EPISTIMIS 2015 APO ARISTERA LASPA ASIMAKOPOULOS SANTAMOURISΟ Καθηγητής κος Δημοσθένης Ασημακόπουλος παραδίδει το Βραβείο Μελέτης/'Ερευνας Επιστήμονα στον Καθηγητή κο Ματθαίο Σανταμούρη OIKOΠOΛIΣ 2015 - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ (προπτυχιακή): Κλεοπάτρα Τζίμα, «Διαχείριση Κινδύνου Πλημμύρας με Σκοπό την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή Μέσω Υδραυλικών Μεθόδων και Τεχνολογιών GIS», Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Επιβλέπουσα: καθηγήτρια Μαρία Π. Παπαδοπούλου.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ (μεταπτυχιακή): Λαγιόπουλος Ιωάννης, «Εργαστηριακή μελέτη επεξεργασίας ρυπασμένου με εξασθενές χρώμιο νερού», Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Επιβλέπων: Επίκουρος καθηγητής Δ. Δερματάς.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Στεφανία Μπανάκα, «Πολυκριτηριακή αξιολόγηση εργαλείων πολιτικής προώθησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ενεργειακής Αποδοτικότητας στον κτηριακό τομέα στην Ελλάδα», Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών & Πανεπιστήμιο Πειραιά Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας. Επιβλέπων: Καθηγητής Αλέξανδρος Φλάμος.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ: Αθηνά Τσολάκη, «Ανάλυση προτιμήσεων για τη χρήση συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Αθήνα», Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής. Επιβλέπων: Καθηγητής Γιώργος Γιάννης.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Ρεβέκκα Σολομώντος, «Κλιματική Αλλαγή και Περιφερειακές Στρατηγικές Προσαρμογής: Η περίπτωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης. Επιβλέπουσα: Καθηγήτρια Θωίδου Δέσποινα.

OIKOΠOΛIΣ 2015 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΚΑΤΕΚ ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Κατερίνης για το έργο «Θέρμανση από τον Ήλιο».
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΤΕΜΕΣ ΑΕ - Φορέας Διαχείρισης Costa Navarino - Navarino Environmental Observatory (NEO) για το έργο Μελέτη της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ: Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) για την εκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας σε ξενοδοχειακές μονάδες μελών και μη.

OIKOΠOΛIΣ 2015 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ: Δήμος Πέλλας για το έργο «Αλλάζω εγώ-αλλάζει ο τόπος μου».
ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ: Δήμος Ορεστιάδας για την ανάπλαση της πλατείας και του εμπορικού κέντρου της πόλης.
ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ: Δήμος Αχαρνών, για το Επιδαπέδιο παιχνίδι "Οι πλανητοφύλακες".

OIKOΠOΛIΣ 2015 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΜΕ
ΕΙΔΙΚΟΥ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ: Natura NRG, εφημερίδα free press.
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: Δικτυακός τόπος http://www.ecozen.gr
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ: Εκπομπή «Νόστιμη Γη», του δημοσιογράφου Βασίλη Καλλίδη στον Alpha.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ: Σιαμέλης Κώστας για το συνολικό του έργο.

OIKOΠOΛIΣ 2015 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: ΜΕΓΑ Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής Α.Ε. για το πρόγραμμα «Διαχείρηση στερεών αποβλήτων -Διαχωρισμός στερεών Αποβλήτων από απορροές μηχανών».
ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΒΑΤ (British American Tobacco Hellas) για την επαναληπτικότητα και τον εμπλουτισμό του ετήσιου προγράμματος για το περιβάλλον «ΩΠΑ! ΓΟΠΑ».
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ: SUNLIGHT Recycling ΑΕ για την πιο σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου της Ευρώπης, στην Κομοτηνή.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ: ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ για το πρόγραμμα μείωσης τηε κατανάλωσης νερού «Κάθε σταγόνα μετράει».

Έπαινος: Μαθητές της Α' Λυκείου του Γενικού Επαγγελματικού Λυκείου Γουβών Ηρακλείου Κρήτης, για το έργο Junior energy inspectors in action Ενεργειακοί επιθεωρητές Junior σε δράση.

Τους βραβευμένους και τα έργα τους παρουσίασε για ακόμη μια χρονιά η Κατερίνα Λάσπα ενώ την τελετή πλαισίωσε μουσικά η Καλλιτεχνική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Πολύμνια» με δύο μαγικές φωνές (soprano, mezzosoprano) και συνοδεία πιάνου. Όλη η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία υπό τον συντονισμό και την επιμέλεια του έμπειρου σκηνοθέτη Νίκου Κροντηρά.

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν οι ΕΡΤ, οι Εφημερίδες Χρηματιστήριο και Εφημερίδα των Συντακτών, τα περιοδικά Auto Τρίτη και Re:CSR, καθώς και οι δικτυακοί τόποι Prasinizo.gr, Oloi gia Olous, NewsBomb, ΣοφοκλέουςIn. Αρωγοί ήταν οι εταιρίες Τιτάν και Action Global Communications.

Η Επιτροπή Οργάνωσης του ECOCITY, ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν και φέτος στη διοργάνωση των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ στηρίζοντας με την εθελοντική τους δράση για μια ακόμη χρονιά τη μεγάλη προσπάθεια για την προαγωγή της περιβαλλοντικής ευαισθησίας στη χώρα μας.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επισκεφθούν τους διαδικτυακούς τόπους www.oikopolisawards.gr και www.ecocity.gr ή να καλέσουν στο τηλέφωνο 210-6196757.

Αθήνα, 7 Ιουνίου 2015

Λίγα λόγια για τη γυναίκα που έλαβε το ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015 για Έργο Ζωής Δρ Ευτυχία-Νίκη Ευθυμιάτου-Κατσούνη 

Η κυρία Ε.-Ν. Ευθυμιάτου-Κατσούνη απεφοίτησε από το Ιστορικό – Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών το 1964 και μέχρι το 1992 εργάσθηκε ως Φιλόλογος στην Ιδιωτική και Δημόσια Εκπαίδευση.

Το 1992 παραιτήθηκε και έκτοτε ιδιωτεύει.

Ο λόγος της παραίτησής της ήταν η έφεσή της προς την Φυσιογνωσία, οπότε αφιερώθηκε αποκλειστικώς στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ένα από τα κυριότερα επιτεύγματα της είναι η ίδρυση και ο εμπλουτισμός του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κεφαλονιάς και Ιθάκης (Μ.Φ.Ι.Κ.-Ι.), με σημαντικότατα εκθέματα πετρωμάτων, φυτών, ζώων (κοχυλιών – πεταλούδων – ερπετών κ.λπ.), τα περισσότερα εκ των οποίων είναι συλλογές της ιδίας!

Η ακατανίκητη έφεση της προς τις φυσιογνωστικές επιστήμες της έδωσε την αξιοθαύμαστη δύναμη να αποκτήσει και την αντίστοιχη επιστημονική κατάρτιση. Έτσι, το 2006 έλαβε με τον βαθμό άριστα τo Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Master) με τίτλο “Συμβολή στην έρευνα της Βιοποικιλότητας Κεφαλονιάς & Ιθάκης (Ιόνιοι Νήσοι), του Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο “Αειφορική Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών” των Πανεπιστημίων: Ιωαννίνων (Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων), Πατρών (Τμήμα Βιολογίας) και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Βιολογίας).

Έλαβε το Διδακτορικό της Δίπλωμα το 2012 με τίτλο: “Οι ανθρώπινες επιδράσεις στην εξελικτική πορεία της χλωρίδας και της βλάστησης της Κεφαλονιάς από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα: μελέτη για την περιβαλλοντική εκπαίδευση”, από την Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η λαμπρή και αποτελεσματική ενασχόλησή της με τη χλωρίδα και τη βλάστηση της Κεφαλονιάς, από τους ομηρικούς χρόνους μέχρι σήμερα, είναι ένα γνωστικό αντικείμενο, του οποίου η διαρκής και επίμονη μελέτη της κατηύθυνε την ίδρυση του Μουσείου.

Με αγάπη ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τους ορεινούς χώρους του νησιού τον Αίνο με την οροσειρά του, με το ελατόδασος, με την περίφημη μαύρη Κεφαλληνιακή Ελάτη και τα τόσα άλλα είδη φυτών.

Παράλληλα η εμπλοκή της και η παρουσία της στην εκπαίδευση για τα περιβαλλοντικά θέματα πρόσφερε ορίζοντες καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης στην περιοχή της. 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ